Vendeliers

VENDELIERS

Binnen de schutterij bestaat er een hechte groep mensen die zich bezighoudt met het vendelen, zij worden de vendeliers genoemd. Het vendelen - ook wel "de vendelhulde" genoemd - is een eeuwenoude traditie waarbij de vendelslagen een gebed tussen goed en kwaad uitbeelden. De vendeliers van St. Anna voeren tijdens het vendelen een bepaald aantal slagen uit varieërd van boven het hoofd opgooien tot het met één hand doordraaien met overstap. Elke slag heeft zo zijn eigen betekenis. Daarnaast staat het woord "vendel" (ook wel vaandel genoemd) voor; Vrede - Eendracht - Noblesse - Discipline - Eer - Lach en leven.

Tijdens concoursen (waar de vendeliers één tot twee maal per jaar aan deelnemen) wordt er bij de vendelwedstrijden een aantal verplichte vendelslagen uitgevoerd welke door de Federatie vastgelegd zijn. Afhankelijk van de klasse waarin men vendelt varieert de moeilijkheidsgraad van de vendelslagen. Ondanks dat bij de vendeliers van St. Anna de gezelligheid voorop staat, vallen zij toch regelmatig in de prijzen. Gedurende o.a. Koninginnedag, de Kermis en het Schuttersfeest worden er vendelhuldes gebracht waarbij de commandant steevast de volgende commando's geeft: "Heft uw vaandel, presenteer uw vaandel, zwaai het vaandel voor God, Koningin en Vaderland." Na de vendelhulde wordt tijdens het "lang zal ze leven" de vendelgroet gebracht, waarbij alle vendeliers op rij in de houding staan en het vaandel met trots presenteren.

Om ervoor te zorgen dat de vendelhulde en de vendelgroet correct worden uitgevoerd, oefenen de vendeliers van St. Anna vanaf april tot en met september bijna elke donderdagavond (m.u.v. de vakantieperiode). Na het oefenen wordt - onder het genot van een goed glas bier - regelmatig lang nagepraat; "lach en leven" staat bij de vendeliers van St. Anna voorop!

JEUGDVENDELIERS

Schutterij Sint Anna heeft sinds 2006 een groep jongens en meisjes die samen vendelen en plezier maken. Iedere zondagochtend oefenen zij in het schuttersgebouw het vendelzwaaien. Edwin Aaldering en Helen Visser zijn de commandanten van deze groep. Edwin leert de technieken en marcheren en Helen geeft de commando's. De kinderen leren de vaandelwals met alle verplichte onderdelen. Deze laten ze zien tijdens Koningsdag, de kermis, het schuttersfeest en op concours.

Naast de officiële vendelwals bedenkt Edwin samen met de kinderen een wals met eigen creatieve

inbreng. Dit laten ze tijdens de kermis en het schuttersfeest zien.

De jeugdvendeliers doen niet alleen mee aan vendelwedstrijden tijdens de schuttersconcoursen maar gaan ook naar indoor vendelwedstrijden. Het seizoen begint rond maart en eindigt met een gezellig jeugduitje in oktober.


De jeugd is verdeeld in 3 groepen en zij oefenen op de volgende tijden:

Mini’s:         10.00 - 10.30 uur (vanaf groep 3)

Aspiranten: 10.30 - 11.15 uur

Junioren:    11.15 - 12.00 uur


Ben je 7 jaar of ouder en lijkt het je ook leuk om bij ons te komen vendelen, dan kun je je aanmelden via monique@schutterijstanna.nl.